WILLEM C. VIS INTERNATIONAL COMMERCIAL ARBITRATION MOOT

 

                                                                                                      

         

Willem C. Vis International Arbitration Commercial Moot je međunarodno studentsko natjecanje iz međunarodne trgovačke arbitraže i međunarodnog trgovačkog prava. Natjecanje se održava uz potporu Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) te sponzorstvo vodećih međunarodnih arbitražnih institucija kao što su Stalno izbrano sudište Međunarodne trgovačke komore (ICC Court of Arbitration), Londonsko sudište za međunarodnu arbitražu (London Court of International Arbitration), Američka arbitražna udruga (American Arbitration Association), Sudište za arbitražu i medijaciju gospodarskih komora Švicarske (Swiss Chambers' Court of Arbitration and Mediation), Kineska komisija za međunarodnu gospodarsku i trgovačku arbitražu (China International Economic and Trade Arbitration Commission) i dr.

 

U okviru natjecanja, studentski timovi se natječu u zastupanju stranke pred arbitražnim sudom u simuliranom međunarodnom arbitražnom sporu iz ugovora o međunarodnoj prodaji robe. U pisanom dijelu natjecanja, studenti sastavljaju podneske arbitražnom sudu u ime tužitelja i u ime tuženika. U usmenom dijelu, koji se održava u Beču, natjecatelji zastupaju stranke na simuliranim arbitražnim postupcima. Natjecanje se održava na engleskom jeziku.

 

Svake godine na natjecanju sudjeluje preko 200 sveučilišta. U pravilu je podjednak broj ekipa iz zemalja koje pripadaju zemljama kontinentalnopravne i anglosaksonske pravne tradicije.

                                                                                                                   

 

Više o natjecanju možete pročitati na https://vismoot.pace.edu/