RADIONICE ZA PREVODITELJE:
Cjeloživotno obrazovanje u području stranih jezika
Radionice za prevoditelje

Englesko i hrvatsko nazivlje obiteljskog prava

voditelji:             prof. dr. sc. Irena Majstorović

                             izv. prof. dr. sc. Ivan Šimović

                             Miljen Matijašević, univ. spec. philol.

 

vrijeme održavanja:       9. studenog 2022., 17:00-19:00

                                           16. studenog 2022., 17:00-19:00

 

način održavanja: online putem Google Meet platforme

 

kotizacija: HRK 800,00 (106,18 EUR, tečaj konverzije: 1 EUR=7,53450 HRK)

 

Opis radionice: Niste sigurni koja je razlika između roditeljske skrbi i skrbništva? A što je s razvodom i rastavom? Možda Vas zanima razlika između braka i bračne zajednice? Upoznajte se s osnovama obiteljskog prava i s relevantnom terminologijom na hrvatskom i engleskom jeziku u našoj novoj radionici, koja će se održati u dvije sesije ukupnog trajanja 5 nastavnih sati. U prvome dijelu upoznat ćete se s osnovnim obiteljskopravnim načelima te s temeljnim obiteljskopravnim institutima, kao što su bračno pravo, podrijetlo djeteta i roditeljska skrb, posvojenje, skrbništve, uzdržavanje i imovinski odnosi. Kroz izlaganje o ovim temama nude se prijedlozi terminoloških rješenja na engleskom jeziku. U drugome je dijelu fokus na vašim pitanjima i analizi prijevoda odabranih tekstova iz sudske prakse na kojima radite samostalno između dvije sesije radionice, a sve to s našim stručnjacima za obiteljsko pravo i pravno prevođenje. Pridružite nam se!

Prijavite se preko sljedeće poveznice:

https://forms.gle/vMV2UTUQj4okpHGG9

Prijave za radionicu primaju se zaključno s 2. studenim. Cijena radionice je HRK 800,00. Po primitku potvrde prijave potrebno je izvršiti uplatu na račun br. HR9823600001101264729, model HR00, poziv na broj: 1047. Potvrdu o uplati potrebno je dostaviti mailom prije dolaska na radionicu.

Prije radionice dobit ćete upute za spajanje.

Za dodatna pitanja obratite nam se na strani-jezici@pravo.hr

 

RADIONICE ODRŽANE U AKAD. GODINI 2021./22.

Englesko i hrvatsko kazneno materijalno pravo – izazovi i dileme u prevođenju

voditeljice: dr. sc. Snježana Husinec

                    izv. prof. dr. sc. Marta Dragičević Prtenjača

broj sati: 5

vrijeme održavanja:       25. listopada 2021., 17:00-19:00

                                          27. listopada 2021., 17:00-19:00

način održavanja: online putem Google Meet platforme

kotizacija: HRK 800,00 kn

 

Kratki opis radionice:

Kazeno materijalno pravo još je jedno od područja prava u kojem postoje nepodudarnosti između pravnih pojmova i nazivlja hrvatskog i anglosaksonskih pravnih sustava. Proizlaze iz različitih načina konceptualizacije kaznenog ponašanja, različitih definicija kaznenih djela te različitih principa i nekih temeljnih kaznenopravnih pitanja

U prvom dijelu radionice stoga će se analizirati i definirati osnovni pojmovi i instituti hrvatskog  i engleskog kaznenog materijalnog prava, poput kaznenong djela i njegovih elemenata, nužne obrane, neubrojivosti, namjere i nehaja, raznih vrsti kazni itd. Također će se uspoređivati definicije određenh kaznenih djela. Pritom će se utvrđivati sličnosti i razlike između dva pravna sustava te rješavati dileme oko adekvatnih prijevodnih ekvivalenata. Poznavanje osnovnih pravnih pojmova i nazivlja stečeno u prvom dijelu radionice u drugom će se dijelu produbljivati analizom njihove upotrebe u autentičnim dokumentima te rješavanjem konkretnih prijevodnih zadataka.

Radionica je namijenjena pravnicima različitih profila, sudskim tumačima, pravnim prevoditeljima te studentima anglistike i prava završnih godina studija.