VIJESTI ZA NASLOVNU STRANICU:
Obavijesti
Informacije o upisu na: - sveučilišne diplomske studije Socijalni rad i Socijalna politika nalaze se na stranici https://www.pravo.unizg.hr/sc-sr/studiji/diplomski - stručni diplomski studij Javna uprava nalaze se na stranici https://www.pravo.unizg.hr/scjujf/studij/diplomski-javna-uprava
U prvu godinu studija koje izvodi Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ove se godine upisalo više studenata nego prethodne godine, pri čemu prednjači studij prava na koji se ove godine upisalo čak 50 studenata više nego lani. Studiji socijalnog rada te javne uprave, kao i porezni studij zadržali su podjednaki ili nešto viši broj upisanih studenata u odnosu na upise 2022. godine. 
Poruka Dekana prof. dr. sc. Ivana...
Poštovane studentice i poštovani studenti prvih godina studija Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,  U ime Uprave Pravnog fakulteta, profesorskog zbora, svih zaposlenika Fakulteta i u svoje osobno čestitam vam na upisu na naš Fakultet u akademskoj godini 2023./24. i želim vam srdačnu dobrodošlicu! Ponosni smo na činjenicu da se ove godine na prvu godinu svih naših studija upisao velik broj studenata. No, ne samo da smo ponosni na to, nego nas to isto tako obvezuje pružiti vam kvalitetu studija koja je usporediva s onom na srodnim studijima drugdje u Europi i svijetu. 
Godišnja konferencija EGPA-e 2023....
Europska grupa za javnu upravu (EGPA), koja djeluje kao jedna od pet sekcija Međunarodnog instituta za upravne znanosti, nedavno je završila svoju 45. godišnju konferenciju, koja je održana od 5. do 8. rujna 2023. u Zagrebu. Domaćin ovogodišnje konferencije bio je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Zbog cjelovite obnove i drugih prostornih poteškoća Pravnog fakulteta, konferencija je održana u zgradi Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Okupila je više od 550 sudionika, profesora, znanstvenika, istraživača i eksperata iz prakse javnog upravljanja iz 42 zemlje, od europskih zemalja do SAD, Kine, Brazila, Indonezije, Južne Koreje, Qatara i Bahreina. Tema ovogodišnje konferencije bila je „Upravljanje Europskom unijom kroz oluje višestrukih kriza: uloga javne uprave“.
UNIC priručnik o virtualnoj i...
Priručnik o virtualnoj i fizičkoj mobilnosti nazvan UNIC handbook on physical and virtual mobility. Teaching and learning in intercultural settings , nastao je jedan od rezultat projekta UNIC- Europskog sveučilišta postindustrijskih gradova. Priručnik je namijenjen sveučilišnim nastavnicima bez obzira na disciplinu i istraživačka područja. U priručniku možete pronaći teme poput: Educational innovation through internationalisation,  What teachers can do?,  Mobility settings, Organisational and Financial aspects of Exchange and Mobility,  General Introduction to the Most Common Funding Programmes, University-Specific Information on Physical and Virtual Mobility .
Poštovani, Sveučilište u Zagrebu raspisalo je Natječaj za kombinirane intenzivne programe (blended intensive programmes – BIP) u okviru Erasmus+ programa ključne aktivnosti 1 unutar programskih zemalja (KA131) za razdoblje od 1. listopada 2023. do 30. lipnja 2024. Natječaj je objavljen na http://www.unizg.hr/suradnja/medunarodna-razmjena/razmjena-sveucilisnih-djelatnika/natjecaji/ .
Prof. dr. sc. Ivan Šimonović –...
Prof. dr. sc. Ivan Šimonović stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, predsjednik UN-ove komisije za izgradnju mira i bivši pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava te posebni savjetnik za zaštitu od masovnih zločina, izabran je za redovitog punopravnog člana (Fellow) Svjetske akademije znanosti i umjetnosti. Prof. Šimonović već je od ranije član Europske akademije umjetnosti i znanosti.
Erasmus BIP program "Developing...
Sedmero studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu provelo je prošli tjedan u Poljskoj, sudjelujući u Erasmus BIP programu na temu "Developing cyber resilience skills". Koordinator programa je Sveučilište Kazimierz Wielki, a kao partneri sudjelovali su Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Bukureštu iz Rumunjske i Sveučiliste Matej Bel iz Slovačke.
Uspješno završen prvi projekt obnove...
Nakon što je Grad Zagreb i okolicu 22. ožujka 2020. godine pogodio najsnažniji potres u posljednjih 140 godina, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu pretrpio je velika oštećenja na svim svojim zgradama. Uprava Fakulteta na čelu s tadašnjim dekanom, prof. dr. sc. Igorom Glihom, odmah je pokrenula hitne mjere obnove zgrada na adresama Trg Republike Hrvatske 3, Ćirilometodska 4 i Nazorova 51, radi njihovog povrata u prvobitno stanje, iz vlastitih financijskih sredstava Fakulteta, kako bi se osigurala sigurnost zgrada i stvorili uvjeti za održavanje nastave i rad fakultetskih službi. Tek po završetku tih radova,  28. siječnja 2021. objavljen je poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za obnovu sveučilišne infrastrukture od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja iz Fonda solidarnosti europske unije (FSEU.2021.MZO). Pravni fakultet se prijavio na taj poziv s ciljem refundacije uloženih sredstava. Po odobrenju prijave, 7. srpnja 2021. godine Fakultetu je  svečano uručen ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava. 
Održan je Inovacijski forum...
Dana 26. lipnja 2023. na Pravnom fakultetu u Zagrebu održan je Inovacijski forum „Inovacije u društvenom i humanističkom području“. Forum je organizirala Hrvatska zajednica inovatora, u suorganizaciji Pravnog fakulteta, s ciljem predstavljanja potencijala društvenoga i humanističkoga područja te pridonošenja planu da to područje svojim inovativnim proizvodima ojača suradnju s gospodarskim sektorom te lokalnom, gradskom, regionalnom i širom društvenom zajednicom. O inovacijama u društvenom i humanističkom području izlaganje je održala prof. dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a o inovacijskom potencijalu Pravnog fakulteta u Zagrebu izlagala je prodekanica prof. dr. sc. Elizabeta Ivičević Karas.
Zahvalnica Ministarstva unutarnjih...
Povodom svečanog obilježavanja 70 godina postojanja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ pod nazivom „Znanje, istina, pravda za sve“ u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, 19. lipnja 2023. godine, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i načelnica Centra mag. chem. Andrea Ledić podijelili su zahvalnicu:
Zakladna uprava Zaklade dr. sc. Jadranko Crnić donijela je odluke o priznanjima Zaklade za 2022. godinu. Najvišim priznanjem Zaklade, Nagradom dr. sc. Jadranko Crnić za cjeloživotni doprinos i iznimna postignuća u pravnoj struci i promociji vladavine prava u Republici Hrvatskoj nagrađen je akademik Jakša Barbić , redoviti profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u miru i professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Priznanje za dugogodišnji uspješan uređivački rad u području prava dodijeljeno je dekanu dr. sc. Ivanu Kopriću , redovitom profesoru Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Svečana promocija sveučilišnih...
Svečana promocija sveučilišnih magistri i magistara socijalnog rada, sveučilišnih magistri i magistara socijalne politike te sveučilišnih prvostupnica i prvostupnika socijalnog rada održana je 17. lipnja 2023. godine. Promovirano je 80 sveučilišnih magistri i magistara socijalnog rada, 26 sveučilišnih magistri i magistara socijalne politike i 90 sveučilišnih prvostupnica i prvostupnika socijalnog rada.
Rektorovu nagradu za individualan znanstveni i umjetnički rad dobili su naši studenti: Marin Novak , za rad „Novo stvarnopravno uređenje plaža“ (mentor: prof. dr. sc. Hano Ernst) te Valentino Kuzelj , za rad „Uloga upravnog sudovanja u ostvarenju ustavnog načela porezne pravednosti – utvrđivanje činjenica relevantnih za oporezivanje u upravnom sporu“ (mentorica: prof. dr. sc. Jasna Omejec). Rektorovu nagradu za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici dobili su naši studenti: Gabrijela Bušić, Ivana Omelić i Katarina Ljeljak , za Projekt „Sve što možemo“, Niko Anzulović Mirošević, Dominik Mršo, Ana Šapina, Nina Dalipi, Paula Bačić, Franjo Dumančić, Lovro Matić, Dina Peričić, Lucia Šarić, Lovro Saraf, Jan Ivasović, Ivan Modrić i Fran Mršo , za Projekt „Rule of Law Education (ROLE) Croatia 2023“, Elena Čolak , za projekt Ekonomskoga fakulteta „Obrtnik 'što da ne“ te Josip Skočibušić , za projekt Fakulteta elektrotehnike i računarstva „imašPetlju();“.
Održana je znanstveno-stručna...
Dana 12. lipnja 2023. godine održana je znanstveno-stručna konferencija "The Next Decade of European Integration" povodom 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Konferencija je organizirana na visokoj razini suradnjom između Katedre za europsko javno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj u Kući Europe te je bila prilika za raspravu o najaktualnijim temama vezanim uz budućnost europske integracije i hrvatsku ulogu u tom procesu, a cijelim programom je moderirala prodekanica za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Pravnog fakulteta u Zagrebu te predstojnica Katedre za europsko javno pravo, prof. dr. sc. Iris Goldner Lang.
Potpisan je sporazum o suradnji s...
5. lipnja na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu potpisan je sporazum o suradnji (memorandum o razumijevanju) s Pravnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Sporazum su potpisali dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. sc. Zinka Grbo i dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivan Koprić. U cilju jačanja akademske razmjene i to kroz razmjenu akademskog osoblja, znanstvenu suradnju i poticanje mobilnosti studenata svih razina studija.
Održani su Dani karijera Studijskog...
Ovogodišnji događaj održan je od 31. svibnja do 1. lipnja 2023. godine u prostorijama zgrade Fakulteta u Gundulićevoj ulici 10. U sklopu programa, imali smo privilegiju čuti panel diskusije koje su vodili vrhunski stručnjaci iz područja državne uprave, lokalne i područne samouprave, pravnih osoba s javnim ovlastima te poreznog sektora. Ukupno 18 predavača podijelilo je svoje znanje sa studentima i pružilo vrijedne uvide u karijerne mogućnosti.
Profesoricama dodijeljena Nagrada...
Na Dan Grada Zagreba, 31. svibnja 2023. u Gradskoj skupštini dodijeljena je Nagrada Grada Zagreba izv. prof.dr.sc. Ivani Dobrotić, izv. prof.dr.sc. Olji Družić Ljubotini, izv. prof.dr.sc. Marijani Kletečki Radović i izv. prof.dr.sc. Antoniji Petričušić za inicijativu Pravo svakog djeteta na školski obrok. Nagradu su profesoricama uručili gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović.
Dekan čestitao studenticama i...
Dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivan Koprić primio je u svom uredu Leu Blažević, Grgura Plaveca, Alix Uzelac Vedriš i Karla Žalca, studentice i studente koji su osvojili treće mjesto na prestižnom Central and Eastern European Moot Competition. Natjecanje je održano u Dubrovniku, a sudjelovalo je osamnaest timova pravnih fakulteta iz zemalja Srednje i Istočne Europe. Sastanku s dekanom prisustvovali su i mentori, dr. sc. Davor Petrić i Ana Kršinić.
Studenti Pravnog fakulteta osvojili...
Studentska ekipa Pravnog fakulteta u Zagrebu osvojila je treće mjesto na prestižnom Central and Eastern European Moot Competition, koji se proteklog vikenda održao u IUC-u u Dubrovniku. Na natjecanju je sudjelovalo čak osamnaest timova s raznih Pravnih fakulteta iz Srednje i Istočne Europe.  Ponosno predstavljajući naš Fakultet, tim su činili Lea Blažević, Grgur Plavec, Alix Uzelac Vedriš i Karlo Žalac.  Svoj izvanredan uspjeh dugujemo pripremama koje su trajale pet mjeseci pod vodstvom trenera dr. sc. Davora Petrića i Ane Kršinić, s Katedre za europsko javno pravo.
Održana međunarodna studentska...
Međunarodna studentska konferencija „Trenutno stanje i predstojeći izazovi teorije i filozofije prava, 2023.“ održana je 5. svibnja 2023. godine u hibridnom obliku na Pravnom fakultetu u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge za pravnu i socijalnu filozofiju te teoriju prava i države (HUPSF), uz podršku Pravnog fakulteta u Zagrebu. Cilj je konferencije bio okupiti mlade istraživače iz područja teorije i filozofije prava te doktrinarnih i empirijskih pristupa pravu sa izrazitijim filozofijskim i pojmovno-analitičkim sadržajem.
Upisi na studijske programe Pravnog...
1.    Pravo,  sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij, trajanje 5 godina (R:605, I:40, S:2) 2.    Socijalni rad, sveučilišni prijediplomski studij, trajanje 4 godine (R:140, I:60, S:1) 3.    Javna uprava, stručni prijediplomski studij, trajanje 3 godine (R:120, I:40) 4.    Porezni studij, stručni prijediplomski studij, trajanje 3 godine (R:50, I:5)
Sveučilište u Zagrebu i Pravni fakultet u Zagrebu zauzeli su visoko 96. mjesto u poretku uspješnosti studenata na natjecanjima u simuliranim suđenjima prema Nica Law School Ranking za 2022. godinu. Poredak sveučilišta, odnosno pravnih fakulteta na ljestvici utvrđuje se na temelju dva kriterija: težine natjecanja u kojima su fakultetski studentski timovi sudjelovali tijekom godine, te koliko daleko su stigli na tim natjecanjima. Više informacija dostupno je ovdje:  https://nica.team/ranking/?national=1&countryCode=HR&viewyear=2022 U usporedbi s drugim pravnim fakultetima, zauzeto 96. mjesto predstavlja veliki uspjeh Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zahvaljujemo i čestitamo svim studentskim timovima koji su svojim radom i ostvarenim rezultatima tome doprinijeli!
U okviru doktorskog studija Pravne...
Na Pravnom fakultetu u Zagrebu, u okviru doktorskog studija Pravne znanosti, 19. i 20. travnja 2023. održana je radionica s vanjskim dionicima. Na radionici su doktorandice i doktorandi upisani u drugi semestar doktorskog studija održali izlaganja o očekivanim ishodima njihovih doktorskih istraživanja, a vanjski dionici iznijeli su svoje procjene i komentare o relevantnosti istraživanih tema za pojedina pravna područja i za potrebe tržišta rada. Doktorandice i doktorandi dobili su dragocjene povratne informacije o tome kako bi njihova istraživanja mogla doprinijeti razvoju struke i prakse. 
Pravni fakultet, sukladno članku 114. stavcima 4. - 7. Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, osobama koje su završile studijske programe Pravnog fakulteta prije stupanja na snagu Zakona i stekle stručne i akademske nazive prema prijašnjim propisima od 11. travnja 2023.godine izdaje Uvjerenja o ujednačavanju stručnog naziva.   Sukladno članku 114. stavku 8. Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, uvjerenja se izdaju bez naknade i na zahtjev. Zahtjev se podnosi putem referada@pravo.hr
Okrugli stol "A US View on...
Dana 28. veljače 2023. u organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je okrugli stol "A US View on International Business Disputes“. Govornici su bili strani gosti, profesori  Ronald A. Brand i Harry M. Flatcher sa Sveučilišta u Pittsburgu te profesorica Margaret L. Moses sa Sveučilišta Loyola Chicago, a okruglim stolom je moderirala izv. prof. dr. sc. Dora Zgrabljić Rotar s Katedre za međunarodno privatno pravo koja je ujedno bila i domaćin stranim gostima. 
Održano gostujuće predavanje dr. sc....
U okviru serije predavanja Pravo, društvo i demokratsko javno upravljanje Pravnog fakulteta u Zagrebu dana 22. ožujka 2023. godine gostujuće predavanje pod naslovom 75 godina UN-ove Opće deklaracije o ljudskim pravima: mandat i praksa UN-ove Posebne izvjestiteljice protiv nasilja nad ženama (2015. – 2021.) održala je dr. sc. Dubravka Šimonović. 
Potpisan sporazum o akademskoj...
Dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivan Koprić, primio je 16. ožujka 2023. izaslanstvo Republike Sjeverne Makedonije: veleposlanika Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Milaims Fetaia, zamjenicu Veleposlanika i opunomoćenu Ministricu, gđu Maju Apostolovu Balaburski, kao i dekana Pravnog fakulteta Sveučilišta u Tetovu, prof. dr. Jusufa Zejnelija te profesore dr. Ebrara Ibraimija i dr. Bekima Maksutija.
Uručeni poklon paketi djeci SOS...
Nakon božićnog darivanja djece zaposlenika Pravnog fakulteta, ostao je veći broj nepodignutih darova, koje je Uprava Fakulteta odlučila pokloniti djeci iz SOS Dječjeg sela Lekenik. Tim povodom SOS Dječje selo Lekenik posjetili su dekan Pravnoga fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivan Koprić i prodekan za financije i poslovanje izv. prof. dr. sc. Mario Krešić. Posjet SOS Dječjem selu Lekenik organiziran je uz pomoć prof. dr. sc. Tatjane Josipović, predstojnice Katedre za građansko pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i članice Predsjedništva udruge SOS Dječje selo Hrvatska. Dekana i prodekana Pravnog fakulteta srdačno su dočekale nacionalna direktorica Udruge Višnja Tuškan-Krupić i voditeljica stručnog tima za razvoj djece SOS Dječjeg sela Lekenik Dina Koren. U svom obilasku Dječjeg sela, dekan i prodekan posjetili su SOS Društveni centar, razgovarali sa SOS mamom Silvanom Vidoš, te upoznali male stanovnike jedne vesele SOS obitelji, a djecu obradovali slatkišima. Uprava Fakulteta zahvaljuje svima koji su omogućili ovu donaciju.
Održano je gostujuće predavanje...
U četvrtak, 2.ožujka, na Pravnom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održano je gostujuće predavanje veleposlanika Švicarske u Hrvatskoj, dr. sc. Ursa Hammera pod nazivom “Swiss neutrality in 2023: Challenges and Perspectives”. U ime Uprave Fakulteta, prije predavanja veleposlanika je ugostila prodekanica za međunarodnu suradnju, prof.dr.sc. Iris Goldner Lang, zajedno s Jelenom Tadić Cegnar iz Ureda za međunarodnu suradnju i prof.dr.sc. Davorinom Lapašem s Katedre za međunarodno pravo, koji je ujedno bio moderator predavanja koje je održano u sklopu redovnih predavanja iz kolegija Međunarodno pravo.
Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) ovim Vas putem želi informirati o otvorenom pozivu nastavnicima na visokim učilištima te studentima da se, kao članovi stručnih povjerenstava, uključe u postupke vanjskih vrednovanja visokih učilišta koje provodi AZVO. Uz odgovarajuće kompetencije, članovi stručnih povjerenstava moraju dobro poznavati sustav osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, dokument Standardi i smjernice za osiguravanje kvalitete na Europskom prostoru visokog obrazovanja (ESG) , posjedovati dobre usmene i pismene komunikacijske vještine te izvrsno poznavati engleski jezik. Otvoreni poziv dostupan je na mrežnim stranicama www.azvo.hr te na sljedećoj poveznici .  
Održan Kolegij dekana i prodekana...
Dana 13. veljače 2023. godine u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu, Frankopanska 5a održan je Kolegij dekana pravnih fakulteta u Republici Hrvatskoj. Na Kolegiju su sudjelovali prof. dr. sc. Vesna Crnić-Grotić, dekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, izv. prof. dr. sc. Tunjica Petrašević, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, izv. prof. dr. sc. Ratko Brnabić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu te domaćin prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osim njih Kolegiju su prisustvovali prodekanice i prodekani te predstojnici studijskih centara u statusu prodekana s četiriju fakulteta, i to izv. prof. dr. sc. Dunja Duić s Pravnog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Dario Đerđa, prof. dr. sc. Ivana Kunda, izv. prof. dr. sc. Vanja Smokvina, prof. dr. sc. Nataša Žunić Kovačević i izv. prof. dr. sc. Sandra Winkler s Pravnog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Petar Bačić i izv. prof. dr. sc. Marko Ivkošić s Pravnog fakulteta u Splitu te prof. dr. sc. Gordana Berc, prof. dr. sc. Iris Goldner Lang, prof. dr. sc. Elizabeta Ivičević Karas, izv. prof. dr. sc. Mario Krešić, prof. dr. sc. Mirela Krešić i prof. dr. sc. Frane Staničić s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Prisustvovali su i tajnici fakulteta Dražen Cuculić s Pravnog fakulteta u Rijeci i Petar Ceronja s Pravnog fakulteta u Zagrebu.
IV. Dani karijera Pravnog fakulteta...
IV. Dani karijera Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ove godine su održani od 6. do 10. veljače 2023. godine u Gundulićevoj ulici 10-12. Dane je otvorio dekan Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Ivan Koprić. U dijelu programa, panel diskusija, predavanja i radionica koji se odvijao se od 6. do 8. veljače, sudjelovalo je ukupno 40 predavača iz područja odvjetništva, pravosuđa, ljudskih prava, EU institucija, trgovačkih društava, državne uprave te socijalnog rada.
Programme in European Private Law for...
Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu je od 23. do 27. siječnja 2023. bio domaćin PEPP-a (Programme in European Private Law for Postgraduates -  http://www.pepp-home.eu/ ) u sklopu kojeg su doktorandi iz 8 zemalja sa prestižnih sveučilišta kao što su sveučilišta u Münsteru, Leuvenu, Valenciji, Cambridgeu, Bonnu, Katowicama, Mariboru, Genovi, Zagrebu te Pravnog studija Bucerius i Max Planck Instituta za komparativno i međunarodno privatno pravo u Hamburgu pohađali predavanja iz privatnog prava u organizaciji katedre za Građansko pravo. Osim toga, doktorandi su imali i bogati socijalni program u sklopu kojeg su razgledali Zagreb i Muzej Grada Zagreba, posjetili Hrvatsku narodnu banku te su čak imali priliku i zaplesati salsu! Program se nastavlja u ožujku na Sveučilištu u Leuvenu, a zaključenje programa bit će u lipnju na Sveučilištu u Genovi.
Prof. dr. sc. Gordana Marčetić i izv....
Vlada Republike Hrvatske imenovala je 20. siječnja 2023. godine Anju Šimpraga, Andreju Metelko-Zgombić, Tamaru Poljarević, prof. dr. sc. Gordanu Marčetić i izv. prof. dr. sc. Sunčanu Roksandić članicama Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti. Profesorice Marčetić i Roksandić imenovane su kao vanjske članice iz reda u javnosti priznatih stručnjaka u području sprječavanja korupcije i etike u javnom sektoru temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu. Zaposlenici, Uprava i Dekan Pravnoga fakulteta u Zagrebu čestitaju prof. dr. sc. Gordani Marčetić i izv. prof. dr. sc. Sunčani Roksandić na imenovanju i žele im puno uspjeha u radu.
Profesoricama Pravnog fakulteta...
Profesoricama Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu iz zagovaračke inicijative „Pravo svakog djeteta na školski obrok“ izv. prof. dr. sc. Ivani Dobrotić, izv. prof. dr. sc. Olji Družić Ljubotina, izv. prof. dr. sc. Marijani Kletečki Radović (sve tri sa Studijskog centra socijalnog rada) i izv. prof. dr. sc. Antoniji Petričušić (s Katedre za sociologiju) dodijeljeno je priznanje “ Krunoslav Sukić ” za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava. 
Dan UNIC-A (UNIC DAY) 16. prosinca 2022.
U organizaciji studenata koji aktivno sudjeluju u UNIC-ovim aktivnostima te s ciljem promocije UNIC-a, njegovih vrijednosti i ciljeva, 16. prosinca se na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održao UNIC Day, događaj zamišljen kao interaktivni skup predavanja, radionica i razgovora između studenata, nastavnika/znanstvenika i gospodarstvenika o temama koje su obuhvaćene UNIC-ovim projektom (postindustrijski gradovi, izrazita raznolikost, (zelena) mobilnost i sl.), a koje su ujedno važne svim dionicima UNIC-a. 
Održan je šesti Zagrebačko-skopski...
U organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Pravnog fakulteta Justinijan Prvi Sveučilišta Sv. Kiril i Metodij u Skoplju, 5. - 6. prosinca 2022. godine u Zagrebu održao se šesti Zagrebačko-skopski kolokvij na temu Modern Technologies and Law.  Kolokvij je nastavak uspješne suradnje dvaju pravnih fakulteta koja je uspostavljena još 2001. godine i u okviru koje su do sada održana četiri kolokvija, dva u Zagrebu i dva u Skopju. Šesto izdanje kolokvija svečano je otvorio dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivan Koprić, te dekan Pravnog fakulteta u Skoplju prof. dr. sc. Sašo Georgievski. Također, uvodne govore su održali i ministar pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, dr. sc. Ivan Malenica, ministar pravosuđa Republike Sjeverne Makedonije, prof. dr. Nikola Tupančeski te Veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Milaim Fetai.
Održana međunarodna znanstvena...
Međunarodna znanstvena konferencija „Prvih dvadeset godina Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina“ održana je 1. i 2. prosinca 2022. godine u zagrebačkom hotelu Westin u su-organizaciji četiri Pravna fakulteta u Hrvatskoj, Ureda potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, Savjeta za nacionalne manjine te Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.
Od 28. studenog do 2. prosinca na...
TODO međunarodna konferencija o otvorenim podacima (International Conference on Open Data: Open Data Challenges and Opportunities in Times of Crisis and Growth ) svečano je otvorena u utorak, 29. studenog 2022. u hotelu Dubrovnik. Uvodne i pozdravne govore održali su prorektori Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa i prof. dr. sc. Jurica Pavičić, prof. dr. sc. Almin Đapo, dekan Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Elizabeta Ivičević Karas, prodekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Ana Kuveždić Divjak, projektna koordinatorica s Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Hrvoje Meštrić, Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja. 
Promocija knjige „Pravo i društvo....
Promocija zbornika radova (ur. Đ. Gardašević, V. Gotovac, S. Zrinščak) u izdanju Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održana je u srijedu, 23.11.2022., u auli Sveučilišta u Zagrebu.  Skup je uvodno pozdravio prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a knjigu su detaljno predstavili njezini recenzenti, prof. dr. sc. Željko Potočnjak i prof. emeritus Vlado Puljiz. Svoje su opservacije o knjizi i prof. dr. sc. Josipu Kregaru s nazočnima podijelili suurednici knjige prof. dr. sc. Đorđe Gardašević i prof. dr. sc. Viktor Gotovac. Predstavljanje je moderirao prof. dr. sc. Siniša Zrinščak, suurednik knjige i voditelj Odjela za izdavačku djelatnost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 
Prof. dr. sc. Ksenija Turković -...
Najviše priznanje Zaklade, Nagrada dr. sc. Jadranko Crnić za dugogodišnji doprinos i iznimna postignuća u pravnoj struci i promociji vladavine prava u 2021. dodijeljeno je prof. dr. sc. Kseniji Turković s Katedre za kazneno pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Svečanost 12. dodjele priznanja Zaklade dr. sc. Jadranko Crnić, na kojoj je najviše priznanje Zaklade dodijeljeno laureatkinji prof. dr. sc. Kseniji Turković, održana je 25. listopada 2022. u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Održano je predstavljanje četiri...
Dana 24. studenoga 2022. u Auli Sveučilišta u Zagrebu održano je predstavljanje četiri volumena knjige Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić akademika Zorana P. Rašovića, redovitog člana i sekretara Odjeljenja društvenih nauka Crnogorske akademije nauka i umjetnosti te redovitog profesora Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore. O knjizi su govorili prof. dr. sc. Tatjana Josipović i prof. dr. sc. Dalibor Čepulo s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Vlaho Bogišić, leksikografski savjetnik Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža te autor, akademik Zoran P. Rašović.
Doc. dr. sc. Danijel Baturina -...
Odbor za podjelu Državnih nagrada za znanost donio je Odluku o dodjeli Državnih nagrada za znanost za 2021. godinu. Godišnjom nagradom za znanstvene novake u području društvenih znanosti nagrađen je doc. dr. sc. Danijel Baturina.
Prof. dr. sc. Nikola Gavella,...
Odbor za podjelu Državnih nagrada za znanost donio je Odluku o dodjeli Državnih nagrada za znanost za 2021. godinu. Nagradu za životno djelo u području društvenih znanosti dobio je prof. dr. sc. Nikola Gavella, professor emeritus Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Poštovane, poštovani, u nastavku slijedi poveznica za predodabir mentora za studente integriranog preddiplomskog i diplomskog studija prava, studente preddiplomskog stručnog studija Javne uprave, studente preddiplomskog stručnog poreznog studija, te studente specijalističkog diplomskog stručnog studija Javne uprave.
Delegacija Sveučilišta u Zagrebu...
Kako će izgledati Europsko sveučilište post-industrijskih gradova (UNIC) u sljedećih šest godina? Koja je njegova misija i vizija? O ovim i brojnim drugim pitanja raspravljali su predstavnici deset sveučilišta uključenih u savez Europskih sveučilišta postindustrijskih gradova (UNIC). U delegaciji Sveučilišta u Zagrebu sudjelovali su predstavnici s Pravnog, Ekonomskog, Medicinskog i Prirodoslovno - matematičkog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, rektorata, studenata te predstavnica Grada Zagreba. 
Zagovaračka inicijativa profesorica...
Iznimno smo ponosni na četiri profesorice Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: izv. prof. dr. sc. Ivane Dobrotić, izv. prof. dr.sc. Olje Družić Ljubotina, izv. prof. dr. sc. Marijane Kletečki Radović i izv. prof. dr. sc. Antonije Petričušić čija je inicijativa " Pravo svakog djeteta na školski obrok " prepoznata od strane Vlade Republike Hrvatske. Naime, u okviru svog govora o godišnjem izvješću o radu vlade, premijer Andrej Plenković najavio je kako će se od sljedeće godine za svako osnovnoškolsko dijete osigurati jedan besplatni školski obrok dnevno.
Prof. dr. sc. Siniša Zrinščak među...
Prof. dr. sc. Siniša Zrinščak s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nalazi se među 91 hrvatskim znanstvenikom koji su u bazi Scopus najcitiraniji tijekom 2021. godine, i to među 2% najcitiranijih u svijetu. Riječ je o podacima iz novog izvješća istraživačke grupe sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji, o najcitiranijim znanstvenicima za 2021. godinu.  Zaposlenici, Uprava i Dekan Pravnoga fakulteta u Zagrebu čestitaju kolegi prof. dr. sc. Siniši Zrinščaku na sjajnom postignuću.
Radni posjet delegacije sudaca...
U ponedjeljak, 10. listopada 2022. godine Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu posjetila je visoka delegacija sastavljena od 33 suca Socijalnog suda u Berlinu, Njemačka, koju su predvodili predsjednik suda, g. Hans-Christian Helbig i potpredsjednica suda, gđa. Martina Jüngst. Članica visoke delegacije bila je i predsjednica višeg, Zemaljskog socijalnog suda Berlin-Brandenburg, gđa. Sabine Schudoma. Suradnju sa Socijalnim sudom u Berlinu još su 2015. godine započele dr. sc. Irena Horvatić Bilić i dr. sc. Snježana Husinec s Katedre za strane jezike Pravnog fakulteta u Zagrebu u okviru kolegija Njemački jezik pravne struke.
Radni sastanak Dekana prof. dr. sc....
Dana 11. listopada 2022. godine održan je prvi radni sastanak Dekana Pravnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivana Koprića i predsjednika dvadesetak sudova iz čitave Hrvatske. Na sastanku su raspravljeni oblici suradnje usmjereni na unaprjeđenje studija napose kroz praktičnu i terensku nastavu, kao i sudjelovanje sudaca u različitim oblicima nastave na Fakultetu. Također se govorilo o mogućnostima uključivanja naših profesora u stručne rasprave i druge oblike unaprijeđenja rada sudova. Razmotreni su mogućnosti i oblici cjeloživotnog obrazovanja, pristupa znanstvenika zaposlenih na Fakultetu cjelovitoj sudskoj praksi, poslijediplomskog obrazovanja, mogućnostima korištenja knjižnog fonda te objave radova sudaca u znanstvenim časopisima koje objavljuje Fakultet. 
Prof. dr. sc. Siniša Zrinščak –...
Predsjedništvo Hrvatskog sociološkog društva jednoglasno je, na sjednici održanoj 9. ožujka odlučilo da se priznanje „Rudi Supek“ za iznimna značajna postignuća, uspjehe i zasluge za razvoj sociologije i HSD-a za 2022. godinu dodijeli prof. dr. sc. Siniši Zrinščaku. Doprinos laureata razvoju sociološke struke, sociološkog obrazovanja i razvoju Hrvatskog sociološkog društva, kao i tekst obrazloženja za dodjelu priznanja „Rudi Supek“ mogu se pročitati na mrežnoj stranici društva .
Izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa...
Dr. sc. Anamarija Musa, izvanredna profesorica Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izabrana je danas, 4. listopada 2022. godine, na 1. izvanrednoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, za prorektoricu za upravljanje kvalitetom i etiku Sveučilišta u Zagrebu, na prijedlog Rektora Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepana Lakušića.
Prof. dr. sc. Zlata Đurđević...
Prof. dr. sc. Zlata Đurđević dobitnica je ovogodišnje međunarodne Nagrade Justitia 2022. koja se dodjeljuje istaknutim pravnicama u svijetu.  Nagradu dodjeljuje austrijska udruga Inicijativa za žene u pravu pod pokroviteljstvom UNESCO-a između više od stotinu nominiranih pravnica iz pravosuđa, politike, akademije i državne uprave širom svijeta. Njezin cilj je povećanje rodne jednakosti, poboljšanje uvjeta rada i kvalitete u pravnoj profesiji, otvaranje vrata do sada zatvorenih pravnicama, jačanje žena na vodećim pozicijama te stvaranje globalne platforme za povezivanje i podupiranje žena iz svih grana prava.
Prijave na natječaj za upis na...
Poštovane prvostupnice, poštovani prvostupnici, prijave na oba diplomska studija obavljati će se online, prema sljedećoj proceduri: 1. Prijave na natječaj za upis na diplomski studij će se vršiti od ponedjeljka, 3. 10. 2022. od 8:00h do utorka, 4. 10. 2022. do 12.00. •    Prijava na natječaj za upis će se vršiti putem aplikacije. Upute za pristup aplikaciji biti će objavljene na ovoj mrežnoj stranici u petak 30. 9.   •    U aplikaciju će kandidati unositi svoje osobne podatke kao i podatke o završenom studiju. Popis podataka koje će te trebati unijeti u aplikaciju možete vidjeti ovdje u Obrascu za prijave na diplomski studij .  •    U aplikaciji kandidati mogu izvršiti i prijavu za upis na oba diplomska studija ukoliko to žele. Za kandidate koji prijave upis na oba diplomska studija, kroz aplikaciju bit će moguć odabir prioritetnog diplomskog studija i statusa studiranja.
Prijave na natječaj za upis na...
Prijava Prijave za studij rade se isključivo online od ponedjeljka, 3. listopada od 8:00 sati do utorka, 4. listopada do 12:00 sati  na poveznici koja će biti objavljena na mrežnoj stranici Fakulteta. •     Prijava na natječaj za upis će se vršiti putem aplikacije . Upute za pristup aplikaciji biti će objavljene na ovoj mrežnoj stranici u petak 30. 9.   •    U aplikaciju će kandidati unositi svoje osobne podatke kao i podatke o završenom studiju. Popis podataka koje će te trebati unijeti u aplikaciju možete vidjeti ovdje u Obrascu za prijave na diplomski studij .  •    U aplikaciji kandidati mogu izvršiti odabir prioritetnog statusa studiranja
Međunarodni znanstveni skup...
U prosincu 2022. godine navršit će se dva desetljeća od kada je na snazi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Tim povodom Pravni fakulteti u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, u suradnji s Uredom potpredsjednice Vlade, Savjetom za nacionalne manjine te Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, organiziraju zajednički međunarodnu znanstvenu konferenciju "Prvih dvadeset godina Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina".
Molba za nastavak prekinutog studija u akademskoj godini 2022./2023. Prijava studenata za upis u četvrtu godinu preddiplomskog studija socijalnog rada Prijelaz studenata sa srodnih visokih učilišta na studijske programe koji se izvode na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2022./2023. Sve druge informacije možete pronaći ovdje
Održan je znanstveni sastanak prve...
U petak, 15. srpnja 2022. godine na Pravnom fakultetu u Zagrebu održan je znanstveni sastanak prve radne skupine COST Action CA20123 Intergovernmental Coordination from Local to European Governance (IGCOORD, 2021. – 2025.). Ova se radna skupina bavi znanstvenom analizom vertikalne koordinacije. Na sastanku koji je održan u hibridnoj formi sudjelovalo je više desetaka profesora, znanstvenika i istraživača iz preko 20 zemalja.
Održana UNIGEM radionica...
U sklopu aktivnosti regionalnog projekta "Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje/University and Gender Mainstreaming – UNIGEM" 30. lipnja 2022. godine na Pravnom fakultetu u Zagrebu održana je radionica za nastavno i administrativno osoblje te za studentice i studente Pravnog fakulteta u Zagrebu na kojoj smo raspravili modalitete unaprijeđenija rodne ravnopravnosti i suzbijanja rodno uvjetovane diskriminacije na Pravnom fakultetu u Zagrebu.
Održan je UNIC simpozij "Seeking...
Dana 1. lipnja 2022. održao se UNIC simpozij na temu “Seeking Refuge, Finding Solidarity? Challenges and Chances for Ukrainian Protection-Seekers in Europe”. Ovaj online događaj organizirao je Pravni fakultet u Zagrebu u suradnji s još četiri pravna fakulteta UNIC-a – Sveučilištem Ruhr u Bochumu (Njemačka),  Sveučilištem Lodz (Poljska), Sveučilištem Deusto u Bilbaou (Španjolska) i Koç Sveučilištem u Istanbulu (Turska). 
Otvorena je čitaonica za studente...
Dana 18. svibnja 2022. godine u bivšoj dvorani II. u prizemlju zgrade na Trgu Republike Hrvatske 3 otvorena je za rad čitaonica Pravnog fakulteta opremljena s dvadeset računala koja omogućuju pristup domaćim i stranim bazama podataka. U čitaonici koja funkcionira kao multifunkcionalni prostor , pored ostalih aktivnosti, odvijat će se i edukacije za studente radi poboljšanja opće informacijske pismenosti te stjecanja vještina pretraživanja pravnih izvora. Svima je na raspolaganju i zbirka studijske literature i odabrane periodike , a studenti će osim korištenja računala za potrebe pretraživanja pravnih izvora, moći i isprintati razne potvrde. Na prigodnom okupljanju uvodnim riječima obratili su se dekan, prof. dr. sc. Ivan Koprić, voditeljica Knjižnice dr. sc. Andrea Horić i predsjednica Studentskog zbora, Tina Perić. Čitaonica je otvorena za sve studente, nastavnike i druge zainteresirane korisnike svakog radnog dana od 8 do 18 sati .
Održano je gostujuće predavanje g....
U petak, 13. svibnja 2022. godine na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gostujuće predavanje na temu „ Digitalna infrastruktura – čovjek – pravo “ održao je g. Dinko Eror, ugledni međunarodni stručnjak za razvoj suvremenih digitaliziranih poslovnih rješenja. Riječ je o trećem u seriji predavanja koja se na Pravnom fakultetu održavaju pod naslovom „ Pravo, društvo i demokratsko javno upravljanje “. 
Vlada Republike Hrvatske i reprezentativni sindikati zaposlenih u javnim i državnim službama potpisali su 6. svibnja 2022. godine novi kolektivni ugovor. Na inicijativu dekana četiri pravna fakulteta te uz podršku sindikata i Vlade Republike Hrvatske, a u sklopu aktivnosti u provedbi Okvirnog sporazuma o suradnji Vlade Republike Hrvatske i pravnih fakulteta, dogovoren je dodatak na plaću za zaposlenike u državnoj upravi i javnim službama od pet posto za završen poslijediplomski specijalistički studij. Time se sveučilišnim specijalistima napokon priznaje i na odgovarajući način vrednuje stečeno znanje i kvalifikacije, a ujedno doprinosi profesionalizaciji i kvaliteti usluga državne uprave i javnih službi. Inicijativa za priznavanje uvećanja na osnovnu plaću za završen poslijediplomski specijalistički studij zaposlenika u državnoj upravi i javnim službama
Sastanak s novom studentskom...
Dekan Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Ivan Koprić i prodekanica za nastavu, mobilnost, studente i studijske programe izv. prof. dr. sc. Mirela Krešić, u ponedjeljak 9. svibnja 2022. susreli su se sa studentskom pravobraniteljicom Anom Nerom Horvat, njezinim zamjenicima i predsjednicom Studenskog zbora Pravnog fakulteta Tinom Perić.  Razgovaralo se o programu rada studentske pravobraniteljice, dosadašnjim iskustvima i mogućnostima unaprjeđenja položaja studenata svih studijskih programa našeg Fakulteta.     Ana Nera Horvat je studentska pravobraniteljica izabrana na tu dužnost od 1. svibnja 2022. Zamjenici studentske pravobraniteljice su Vedrana Prašin, Ivona Mandić i Petar Mišić.
Naši studenti osvojili su 2. mjesto...
Na 27. izdanju natjecanja "Central and Eastern Europe Moot Court Competition (CEEMC)", održanom u Budimpešti proteklog vikenda (od 6. do 8. svibnja), naši studenti Filip Bjelinski, Niko Jarak, Simona Karmen Krznar i Karla Žeravčić ostvarili su izvrstan rezultat osvojivši 2. mjesto. Na ovom natjecanju se simulira postupak pred Sudom Europske unije. Hipotetski slučaj pokriva neke od aktualnih tema u pravu EU-a, a uloge sudaca imaju sveučilišni profesori i odvjetnici koji se bave pravom EU-a te suci i nezavisni odvjetnici Suda EU-a. Studente su za ovogodišnje natjecanje pripremali Luka Petrović, asistent na Katedri za europsko javno pravo, i Branka Marušić sa Sveučilišta u Stockholmu. Ovim rezultatom je nastavljen sjajan niz naših studenata koji su pod mentorstvom Katedre za europsko javno pravo na istom natjecanju prethodnih godina osvajali drugo (2018. godine), prvo (2019. godine) i treće (2021. godine) mjesto.
Predavanje savjetnika za "dark...
Impresivno predavanje Nikhil Bhagata, Global International Computer Hacking and Intellectual Property (ICHIP) savjetnika za "dark web" i kriptovalute u Ministarstvu pravosuđa SAD-a, o iznimno aktualnoj temi - Cryptocurrency Crime , privuklo je veliki broj studenata. Predavanje se temeljilo na primjerima iz prakse koji su zaintrigirali studenate. Na veliko zadovoljstvo predavača, na kraju predavanja, studenti su bili nepresušni izvor pitanja. 
UNIC - posjet Erasmus delegacije Zagrebu
U travnju je u dvodnevnom posjetu Sveučilištu u Zagrebu boravila delegacija Erasmus sveučilišta u Rotterdamu, predvođena predsjednikom Sveučilišta Erasmus, profesorom Edom Brinksmom i koordinatorom UNIC saveza, profesorom Peterom Scholtenom. Profesor Brinksma tom se prilikom susreo sa rektorom prof. dr. sc. Damirom Borasom i novoizabranim rektorom prof. dr. sc. Stjepanom Lakušićem, te sa članovima UNIC koordinacijskog tima na čelu s voditeljem UNIC-a za Sveučilište u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivanom Koprićem, dekanom Pravnog fakulteta. S obzirom na važnost razvoja suradnje osam sveučilišta i gradova u kojima ova sveučilišta djeluju, delegacija Erasmus sveučilišta sastala se i s gradonačelnikom Grada Zagreba Tomislavom Tomaševićem i drugim predstavnicima Grada. 
Održana Konferencija...
Od 11. do 13. travnja 2022. u Opatiji je održana studentska Konferencija PRAVO&NOGOMET 2022. Studentski zbor našeg Fakulteta organizirao je Konferenciju ove godine u partnerstvu s kolegama s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a organizaciji su se pridružili i kolege s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i Splitu te je time uspješno ostvarena međusveučilišna studentska suradnja. U gotovo četiri dana zajedničkog učenja i neizostavnog druženja bio je vidljiv interes za najvažnijom sporednom stvari na svijetu, nogometom, ali u okviru sportskog prava čija je tema pravo i nogomet privukla velik broj studentica i studenata, što je bilo vidljivo brojem od gotovo 120 sudionika te njihovim aktivnim sudjelovanjem kroz cjelokupnu konferenciju.
Održano je gostujuće predavanje...
U organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, 21. travnja 2022. održano je gostujuće predavanje njegove ekselencije g. Henka Voskampa, veleposlanika Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, pod nazivom Soft Power in a Harsh Reality: The EU and the Global Threat to the Rules-Based Order .  Riječ je o drugom gostujućem predavanju u seriji predavanja pod nazivom Pravo, društvo i demokratsko javno upravljanje. Bio je to ujedno i uvod u radni posjet delegacije Erazmus Sveučilišta u Rotterdamu koje će idući tjedan posjetiti Pravni fakultet u Zagrebu u sklopu UNIC projekta koji to koordinira Erazmus Sveučilište u Rotterdamu dok je na razini Sveučilišta u Zagrebu  koordinator upravo Pravni fakultet u Zagrebu. 
Izvrstan rezultat studenata Pravnog...
Na natjecanju Willem C. Vis iz međunarodne trgovačke arbitraže, u konkurenciji od 365 timova iz 84 države, s ukupno preko 2500 natjecatelja, naši studenti (Vanja Cvetko, Ines Horvat, Katarina Mikulić, Iva Ramljak, Sara Senjak, Marija Tropina i Ivan Turić) ostvarili su izvrstan rezultat i osvojili brojne nagrade. Konkretno, plasirali su se među najbolja 32 tima na usmenom dijelu natjecanja (najboljih 9%), osvojili su nagradu za jedan od najboljih 18 podnesaka za tuženika (najboljih 5%), a obje govornice, Katarina Mikulić i Sara Senjak, osvojile su nagradu za jednoga od najboljih šezdesetak govornika (najboljih 2.5%, računajući sve natjecatelje). Tim su vodili doc. Dora Zgrabljić Rotar, izv. prof. Tomislav Jakšić i doc. Antun Bilić.
Sastanak Dekana Pravnog fakulteta i...
Dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivan Koprić, primio je 4. travnja na inicijalnom sastanku veleposlanika Alžirske Narodne Demokratske Republike u Hrvatskoj, Nj. E. Mokhtara Amine Khelifu. Tijekom srdačnog razgovora dogovoreni su oblici suradnje Pravnog fakulteta u Zagrebu s alžirskim pravnim fakultetima, a posebno studentska i nastavnička mobilnost, zajednički znanstveno- istraživački rad i projekti, suorganizacija znanstveno-stručnih skupova, zajedničke publikacije, razmjena iskustva o razvoju inovacija i transferu tehnologije u pravu, i drugima. Posebno je spomenuta mogućnost da se neko od alžirskih sveučilišta kao promatrač u perspektivi uključi u razmjenu informacija u okviru UNIC saveza u kojem Pravni fakultet ima status koordinirajuće institucije za Sveučilište u Zagrebu.
Podrška studentima iz Ukrajine na...
Europskim kontinentom ponovno hara rat, razaranja su nesaglediva, gubici ljudskih života i raseljavanje veliki i tragični. Ovo je rat kojim su povrijeđene temeljne međunarodne norme o zabrani prijetnje silom i upotrebe sile protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke nezavisnosti bilo koje države.  Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu osuđuje vojne aktivnosti Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine i izražava solidarnost s narodom Ukrajine i svima koji su pogođeni ovom agresijom. Kao zajednica pravnih znanstvenika i znanstvenika drugih srodnih disciplina svjesni smo važnosti prava svih naroda i pojedinaca na sigurnost te važnost vladavine prava i zalažemo se za završetak agresije i očuvanje svakog ljudskog života. 
Sklopljen Okvirni sporazum o suradnji...
Okvirnim sporazumom koji su 18. ožujka 2022. godine sklopili Vlada Republike Hrvatske, s jedne, i četiri hrvatska pravna fakulteta te Akademija pravnih znanosti Hrvatske, s druge strane, predviđeno je osnivanje zajedničke radne skupine koja će pripremiti godišnji plan suradnje za 2022. godinu. Radnu skupinu će zajednički voditi predstavnik Vlade i dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu. 
Posebna nagrada Hrvatske udruge...
Povodom proslave i obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada 15. ožujka 2022. godine, Hrvatska udruga socijalnih radnika dodijelila je posebno priznanje za inicijativu „ Pravo svakog djeteta na školski obrok “ koju su pokrenule četiri profesorice Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: izv. prof. dr. sc. Ivana Dobrotić, izv. prof. dr.sc. Olja Družić Ljubotina, izv. prof. dr. sc. Marijana Kletečki Radović i izv. prof. dr. sc. Antonija Petričušić. 
Održana je konferencija "What...
U organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Veleposlanstvom Francuske Republike u Hrvatskoj, hibridnu konferenciju održanu 3. ožujka pod nazivom What comes next? Croatian – French Discussion on the Priorities of the French EU Presidency otvorio je dekan Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Ivan Koprić, istaknuvši da su prioriteti francuskog predsjedanja povezani sa strateškim ciljevima Hrvatske te europskim i globalnim dugoročnim izazovima. Isto tako, naglasio je i sve prioritete o kojima će se raspravljati u okviru četiri panela iz francuske, hrvatske, europske i globalne perspektive. Zahvalio je svim izlagačima iz Francuske i Hrvatske te velikom broju sudionika koji su konferenciju pratili uživo ili online, napominjući da su ovakve inicijative ključne kako za internacionalizaciju djelovanja našeg Fakulteta tako i za poticanje intelektualnih rasprava o ključnim globalnim izazovima.
III. Dani karijera Pravnog fakulteta
Dani karijera Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ove godine su održani od 14. do 18. veljače 2022. godine u prostorima zgrade Fakulteta u Gundulićevoj ulici 10. Događaj se odvijao u hibridnom obliku, uživo i putem platforme Zoom. U prvom dijelu programa, predavanja i radionice koji se odvijao od 14. do 16. veljače, sudjelovalo je ukupno 20 predavača iz područja odvjetništva, sudstva, javnog bilježništva, trgovačkih društava, državne uprave i lokalne samouprave te socijalnog rada. Program je moderirala Ivana Karaman Jurić, voditeljica Alumni zajednice. 
Dan dobrodošlice
Započela je nastava za strane studente koji će na Pravnom fakultetu provesti ljetni semestar u sklopu Erasmus+ programa i ostalih programa bilateralnih razmjena. Povodom njihovog dolaska u petak, 18. veljače 2022., u organizaciji Ureda za međunarodnu suradnju Pravnog fakulteta u Zagrebu, održao se Dan dobrodošlice za sve dolazne strane studente. Radi se o grupi od 40 stranih studenata, s kojima će nastavu pratiti još 11 studenata koji su produljili boravak i nakon zimskog semestra. S obzirom na okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa riječ je o vrlo ohrabrujućoj brojci.
Ustavni je sud objavio da je 15. veljače 2022. godine donio odluku i rješenje broj: U-II-7149/2021 i dr. kojom je, između ostaloga, ukinuo mogućnost da pojedino visoko učilište obveže studente da prilikom ulaska u prostore visokih učilišta predoče EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19. Odluka i rješenje doneseni su s četiri glasa protiv, a Ustavni sud je najavio da će odluka i rješenje biti dostupni javnosti putem internetske stranice Ustavnog suda nakon što protekne rok propisan Poslovnikom Ustavnog suda za izradu izdvojenih mišljenja sudaca.
Započeo s radom Studentski...
Potkraj siječnja započeo je s radom Studentski informacijski centar Pravnog fakulteta u Zagrebu, na inicijativu Uprave Fakulteta i u dogovoru sa Studentskim zborom. Svrha mu je dodatno, brzo i pouzdano informiranje studenata naših studija o upisima u ljetni semestar koji su u tijeku kako bi se omogućio što brži rad i ažurno rješavanje predmeta u vrijeme povećanog opterećenja Studentske referade.
Upis polaznika na poslijediplomski...
Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisuje natječaj za upis polaznika na poslijediplomski specijalistički studij  Javno pravo i javna uprava  Studij se izvodi u trajanju od tri semestra. Na studij se ima pravo upisati: - osoba koja je završila diplomski ili dodiplomski sveučilišni pravni studij  - osoba koja je završila drugi diplomski studij iz područja društvenih, humanističkih ili drugih znanosti uz obvezu polaganja odgovarajućeg razlikovnog sadržaja
Uručeni poklon paketi djeci s...
Nakon božićnog darivanja djece zaposlenika Pravnog fakulteta, ostao je veći broj nepodignutih darova. Zaposlenici koji ih nisu podigli namijenili su ih dobrotvornoj svrsi. Uprava Fakulteta osigurala je još desetak dodatnih poklon paketa te ih je sve zajedno odlučila pokloniti djeci s područja pogođenim potresom. Tim povodom Sisak i Glinu su posjetili dekan Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Ivan Koprić i prodekan za financije i poslovanje doc. dr. sc. Mario Krešić. 
Raspisan je natječaj za upis...
Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisuje natječaj za upis polaznika na poslijediplomski sveučilišni (doktorski) studij Pravne znanosti. Sve informacije o natječaju i studiju nalaze se na stranicama poslijediplomskog sveučilišnog (doktorskog) studija Pravne znanosti
Sastanak Dekana i uprave Fakulteta s...
Dana 10. prosinca 2021. godine održan je sastanak u zgradi Vlade koji su predvodili predsjednik Vlade Republike Hrvatske gospodin mr. sc. Andrej Plenković i dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivan Koprić.  Sudjelovali su također ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, kao i članovi Uprave, prodekani i predstojnici studijskih centara Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Iris Goldner Lang, prof. dr. sc. Elizabeta Ivičević Karas, izv. prof. dr. sc. Mirela Krešić, doc. dr. sc. Mario Krešić, izv. prof. dr. sc. Frane Staničić i izv. prof. dr. sc. Gordana Berc. 
U srijedu 1. prosinca 2021. u Auli Sveučilišta u Zagrebu, održan je  sastanak predstavnika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivana Koprića i prodekanice za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju i upravljanje kvalitetom, prof. dr. sc. Iris Goldner Lang s veleposlanicima država članica Europske unije u Republici Hrvatskoj pod nazivom „Coffee Conversation on Cooperation with the Faculty of Law – University of Zagreb“. Osim veleposlanika i predstavnika 19 veleposlanstava, sastanku su nazočile i gđa Violeta Simeonov Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj  i gđa Maja Orel Schwarz, zamjenica šefa Predstavništva Europske komisije u Zagrebu. Kao počasna gošća sastanku se pridružila i državna tajnica iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, gđa Andreja Metelko-Zgombić.
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 12. studenoga 2021. godine Odluku o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova , a koja se odnosi i na javna visoka učilišta. Pravni fakultet je donio Odluku o načinu provedbe predmetne Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, koja je dostupna na sljedećoj poveznici:  •  Odluka Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – provedba Odluke Stožera Studentima Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu se posebno skreće pozornost na točku III Odluke.
U četvrtak 4. studenoga 2021., svečano je obilježen Dan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i 245. godišnjica njegova utemeljenja. Svečana sjednica održala se u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest u Opatičkoj ulici 10. Pozdravnim govorima nazočnima su se obratili mr. sc. Andrej Plenković - predsjednik Vlade Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Damir Boras - rektor Sveučilišta u Zagrebu, predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Orsat Miljenić - izaslanik predsjednika Republike Hrvatske gospodina Zorana Milanovića, gospodin Damir Habijan - izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora gospodina Gordana Jandrokovića i zastupnik Hrvatskoga sabora, dr. sc. Miroslav Šeparović – predsjednik Ustavnog suda RH, mr. sc. Radovan Dobronić - predsjednik Vrhovnoga suda RH, i prof. dr. sc. Damir Bakić - izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Tomislava Tomaševića i zastupnik u Hrvatskom saboru.
Profesorici dr. sc. Iris Goldner Lang...
Četverogodišnji projekt AFAR je dodijeljen u okviru programa "Challenges for Europe" zaklade Volkswagen. U projektu će osim Pravnog fakulteta u Zagrebu sudjelovati i interdisciplinarni tim s Hertie School of Governance (Berlin), University of Oxford, University of Kopenhagen i European University Institute (Firenca). Projekt će omogućiti niz znanstveno-istraživačkih aktivnosti vezanih uz primjenu novih tehnologija u području migracija i azila te zapošljavanje dva doktoranda na Pravnom fakultetu u Zagrebu.
Profesorica dr. sc. Tamara Ćapeta...
Države članice Europske unije zajedničkim su dogovorom 7. srpnja 2021. izabrale profesoricu Tamaru Ćapeta za nezavisnu odvjetnicu na Sudu Europske unije. Time je naša kolegica postala prva nezavisna odvjetnica iz Republike Hrvatske te tek šesta žena koja obnaša tu važnu funkciju na Sudu EU-a.  Profesorica Ćapeta predstojnica je Katedre za europsko javno pravo, suvoditeljica Jean Monnet centra izvrsnosti te voditeljica poslijediplomskih studijskih programa iz europskog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu.
Prof. dr. sc. Davor Derenčinović novi...
Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) izabrala je prof. dr. sc. Davora Derenčinovića za suca Europskog suda za ljudska prava. Prof. dr. sc. Derenčinović, dobivši apsolutnu većinu glasova, izabran je na mandat od devet godina koji započinje 2. siječnja 2022. godine te će na dužnost stupiti umjesto sutkinje prof. dr. sc. Ksenije Turković. Prof. dr. sc. Derenčinović  predstojnik je katedre za Kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Profesorima s Pravnog fakulteta...
Zaklada dr. sc. Jadranko Crnić dodijelila je priznanja za 2020. godinu. Priznanje za knjigu od značaja za unapređenje pravne struke u 2020. godini dodijeljeno je za knjigu Katolička crkva, vjerske zajednice i hrvatski pravni sustav  autora prof. dr. sc. Marka Petraka i izv. prof. dr. sc. Frane Staničića s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prijedlog za dodjelu priznanja podnio je Novi informator . Autori zahvaljuju na ovom prestižnom priznanju i sa zadovoljstvom obavješćuju javnost da su s uglednim izdavačem Wolters Kluwer sklopili ugovor za knjigu Religion and Law in Croatia .  
Drugo mjesto na moot courtu za...
Prije nekoliko mjeseci PFZG se uključio u projekt "SLAM 2021" - riječ je o moot courtu za arbitražu iz sportskog prava koje se održava pod pokroviteljstvom SportLex Instituta i Pravnog fakulteta u Ljubljani.  Naš tim prošao je u finale i u finalu #SLAM 2021 osvojio 2. mjesto! Čestitamo našem timu na velikom uspjehu, studentici Antoneli Bodrožić koja je osvojila nagradu za najboljeg govornika, kao i pobjednicima, Sveučilištu u Ljubljani! Zahvaljujući organizatorima Sportskog arbitražnog spora i svim sudionicima - vidimo se sljedeće godine sigurno.  Članovi tima su: Antonela Bodrožić, Tea Babić, Matej Kalajdžić i Daria Jelavić, a treneri su: prof. Igor Gliha, prof. Siniša Petrović, Petar Ceronja i Marko Stilinović.
Naši studenti osvojili nagradu na...
Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu – Doris Ganić, Anamarija Vitlić, Ana Škiljan, Lucija Aralica, Marta Telebuh i Erik Osmanović – ostvarili su veliki uspjeh na Willem C. Vis moot-u iz međunarodne trgovačke arbitraže. U konkurenciji od gotovo 400 timova iz cijeloga svijeta zagrebački tim osvojio je nagradu za jedan od dvadesetak najbolje napisanih podnesaka (u najboljih 5 %), nagradu za podnesak za tužitelja – honourable mention for written memorandum for Claimant .
PRAVO vrijeme za obnovu
Dana 22. ožujka obilježavamo godinu dana od razornog potresa koji je pogodio naš grad. Potres je teško oštetio sve  zgrade Pravnog fakulteta u Zagrebu koje su zaštićeno kulturno dobro nematerijalne baštine. Uz veliku podršku mnogih donatora -  naših alumna, djelatnika kao i brojnih studenata, privodimo kraju radove na obnovi gotovo svih naših zgrada. Nažalost, nakon zagrebačkog potresa, novi potres  u Sisačko-moslavačkoj županiji je brojnim studentima Pravnog fakulteta u Zagrebu oduzeo domove. Njihove potresne priče potaknule su Pravni fakultet na pokretanje humanitarne akcije za pružanje pomoći osobito pogođenim studentima sa stradalog područja.
Web shop Pravnog fakulteta...
Pozivamo Vas da posjetite naš novi web shop koji nudi stručna izdanja odjela za izdavačku djelatnost  Pravnog fakulteta, izdanja drugih izdavača te memorabilije. Prijavite se na newsletter i povremeno primajte obavijesti o akcijskim ponudama, popustima i novostima. Studentima Pravnog fakulteta nudimo poseban popust na izdanja Pravnog fakulteta. Nudimo mogućnost kartičnog plaćanja (Mastercard, Maestro i Visa). Dostava je moguća unutar granica Republike Hrvatske. Cijena dostave iznosi - 20 kn.
Izvješće o izvršenim uplatama...
Odmah nakon razornih potresa koji su pogodili Banovinu, dana 28. i 29. prosinca 2020. godine, Pravni fakultet pokrenuo je akciju pružanja pomoći studentima Pravnog fakulteta koji dolaze s potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije. Djelatnici Fakulteta kontaktirali su 229 studenata s pogođenih područja kako bi dobili uvid u stanje i njihove potrebe te je pokrenut fond za pomoć našim najugroženijim studentima. U razdoblju  od mjesec dana, uplaćena su sredstva u iznosu od 295.000,00 kuna.
Povjerenici za zaštitu dostojanstva...
Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu kao vodeća visokoobrazovna ustanova struke u regiji i suradnik tijela državne sudbene, zakonodavne i izvršne vlasti, kontinuirano radi na obrazovanju i njegovanju etičnog ponašanja i poslovanja te prevenciji i sprječavanju svih oblika nasilja. U svom djelovanju poštuje sve potrebne zakonodavne, upravne, socijalne i prosvjetne mjere zaštite djelatnika i korisnika od svakog oblika diskriminacije, tjelesnog ili duševnog nasilja, povreda ili zloporaba, zlostavljanja ili iskorištavanja, uključujući spolno zlostavljanje.
Nova izdanja Pravnog fakulteta
Odjel za izdavačku djelatnost Pravnog fakulteta objavljuje knjige s područja pravnih i drugih društvenih znanosti. Naša izdanja objavljujemo u jednoj od šest tematskih biblioteka ili zasebno: Biblioteka Udžbenici - objavljuje djela recenzirana kao udžbenik ili priručnik u nastavi; Biblioteka Disertacije - objavljuje tekstove odabranih doktorskih disertacija obranjenih na Pravnom fakultetu u Zagrebu, ili disertacije nastavnika i djelatnika Pravnog fakulteta u Zagrebu obranjene u Hrvatskoj ili inozemstvu, koje su pozitivno recenzirane kao znanstvena monografija; Biblioteka Monografije - objavljuje odabrane znanstvene studije koje su prethodno pozitivno recenzirane kao znanstvena monografija; Biblioteka Zbornici - objavljuje radove sa konferencija i znanstvenih skupova; Biblioteka Suvremena javna uprava - objavljuje znanstvene i stručne publikacije tematski vezane uz područje javne uprave; Biblioteka Socijalni rad - objavljuje znanstvene i stručne publikacije tematski vezane uz područje socijalnog rada i socijalne politike.
Pravo svakog djeteta na školski obrok
Profesorice Pravnog fakulteta, Studijskog centra socijalnog rada, Olja Družić Ljubotina, Marijana Kletečki Radović, Antonija Petričušić i Ivana Dobrotić mogle bi uskoro postati zaslužne što će hrvatski školarci dobiti besplatan obrok. One su, potaknute stručnim saznanjima, pojedinačnim slučajevima djece koja su, nažalost, u školskom sustavu ostala bez obroka i očekivanim posljedicama COVID-19 krize, pokrenule neformalnu inicijativu "Pravo svakog djeteta na školski obrok".
Prof. dr. sc. Ksenija Turković...
Hrvatska pravna stručnjakinja Ksenija Turković izabrana je za potpredsjednicu Europskog suda za ljudska prava, objavljeno je na stranici tog suda sa sjedištem u Strasbourgu. Na novu dužnost Ksenija Turković će stupiti 18. svibnja, objavio je sud na svojoj internetskoj stranici. Profesorica kaznenog prava zagrebačkog Pravnog fakulteta Ksenija Turković izabrana je za sutkinju Europskog suda za ljudska prava u listopadu 2012.  
Naši studenti osvojili nagradu na...
Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu u sastavu Hella Petani, Dora Podrug, Janica Rakoci, Lovro Moharić i Marijan Živković, ostvarili su veliki uspjeh na Willem C. Vis moot-u iz međunarodne trgovačke arbitraže. U konkurenciji od 400 timova iz cijeloga svijeta zagrebački tim je dobio nagradu za podnesak za tuženika – honourable mention for Respondent (najboljih 5%), a u usmenom dijelu plasirao se u završnu fazu natjecanja među 64 najbolja tima (najboljih 16%). Osobito valja pohvaliti da studenti nisu dozvolili da ih omete COVID-19 pandemija zbog koje je usmeni dio natjecanja prebačen online.
Umirovljeni profesor dr. sc. Jure...
Za izniman doprinos hrvatskom gospodarstvu kroz razvoj ekonomske znanosti i struke u okviru razvoja financijskog prava i financijske znanosti te fiskalnog sustava i fiskalne politike Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića odlikovan je prof. dr. sc. Jure Šimović, umirovljeni profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Prof. dr. sc. Tatjani Josipović...
Prof. dr. sc. Tatjana Josipović, redovita profesorica u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, hrvatska je znanstvenica koja je svojim znanstvenim, stručnim i akademskim aktivnostima pružila značajan doprinos razvoju pravne znanosti u Republici Hrvatskoj.
Pravnom fakultetu Sveučilišta u...
Sveučilište u Zagrebu svečano je obilježilo svoju 350. obljetnicu proslavom koja se održala 3. studenoga 2019. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Svečanosti su nazočili brojni istaknuti pripadnici akademske zajednice, uglednici i predstavnici državnog vrha. Tom prigodom predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović svečano je uručila Povelju Republike Hrvatske dekanu prof. dr. sc. Igoru Glihi povodom više od sto godina postojanja Pravnog fakulteta u Zagrebu.  
Prof. dr. sc. Nina Vajić nagrađena za...
Prof.dr.sc. Nina Vajić, umirovljena profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i sutkinja Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u razdoblju 1998. – 2012, nagrađena je najvišim priznanjem Zaklade dr.sc. Jadranko Crnić - nagradom dr.sc. Jadranko Crnić za cjeloživotni doprinos i iznimna postignuća u pravnoj struci te promociji vladavine prava u Republici Hrvatskoj. Prijedlog za dodjelu priznanja podnijela je Hrvatska udruga žena u pravnoj profesiji. Govor prof.dr.sc. Vajić s dodjele nagrade dostupan je ovdje .
Prof. dr. sc. Tamara Perišin...
Prof. dr. sc. Tamara Perišin imenovana je sutkinjom Općeg suda Europske Unije u Luksemburgu za razdoblje od 1. rujna 2019. do 31. kolovoza 2025. godine. Izborom prof.dr.sc. Perišin na ovu funkciju Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu dobiva i svog trećeg nastavnika među aktivnim sucima najviših europskih sudova, pored prof.dr.sc. Siniše Rodina (na Sudu Europske unije) i prof.dr.sc. Ksenije Turković (na Europskom sudu za ljudska prava).
Naši studenti osvojili nagradu na...
Studenti Manuel Kralj, Dominik Kranjčec, Anamarija Vlašić i Dominik Žugaj predstavljali su Pravni fakultet u Zagrebu na natjecanju 26 Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot iz područja međunarodne trgovačke arbitraže koje se održavalo od 12. do 18. travnja u Beču. U konkurenciji od 372 tima studenti su bili među najbolja 30 tima koji su osvojili nagradu za pisani podnesak tužitelja.  Studente su za natjecanje pripremali dr. sc. Antun Bilić s Katedre za trgovačko pravo i pravo društava te dr. sc. Tena Hoško s Katedre za međunarodno privatno pravo, dok su pomoć u pripremama pružili ostali članovi katedri te praktičari, uglavnom Vis moot alumni, kojima ovim putem zahvaljujemo.
Prof. dr. sc. Davor Derenčinović...
Na sastanku Skupine stručnjaka za suzbijanje trgovanja ljudima ( GRETA ) od 18. do 22. ožujka 2019. predstojnik Katedre za kazneno pravo prof. dr. sc. Davor Derenčinović izabran je za predsjednika ovog visokog tijela Vijeća Europe.  GRETA se sastoji od vodećih stručnjaka iz zemalja potpisnica Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima. Mandat članova GRETA-e je četiri godine, a predsjednik i podpredsjednici se biraju na dvije godine.
Osvojeno treće mjesto na natjecanju...
Studenti Viktorija Puzak, Ena Ranogajec, Iva Rašić i Luka Abrlić osvojili su treće mjesto na pripremnom natjecanju ELSA Human Rights Pre-Moot Court Competition, koje se održalo 7. i 8. veljače u Londonu. Naše studente za ovo su natjecanje pripremali doc. dr. sc. Zoran Burić te Katarina Šestan, studentica i prošlogodišnja natjecateljica. 
Pobjeda naših studenata na...
U Strasbourgu 23.11.2018.g. studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Karlo Brekalo, Nika Gavrilović, Mirta Kuštan, Martina Muža,  Lana Radišić, i Josipa Verović  pobijedili su u finalu šestog trans-europskog studentskog natjecanja (6th Trans-European Moot Court Finals) na Europskom sudu za ljudska prava.
Capella juris pobijedila na...
Pjevački zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu "Capella juris" na Natjecanju zborova i vokalnih sastava održanom 4. studenog 2018. godine u KD Vatroslav Lisinski osvojio je 1. mjesto u kategoriji mješovitih pjevačkih zborova i zlatnu plaketu i time ostvario titulu apsolutnog pobjednika pjevačkog natjecanja.
Srebrno priznanje za pjevački zbor...
Na 5. natjecanju hrvatske tradicijske vokalne glazbe održanom 11. svibnja 2019. u KD Vatroslav Lisinski, pjevački zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu "Capella juris" dobio je srebrno priznanje s ukupno osvojenih 88,7 bodova u kategoriji klasičnih zborova tradicijskog repertoara. Od uspjeha u tekućoj akademskoj godini treba izdvojiti da je "Capella juris" na Natjecanju zborova i vokalnih sastava održanom 4. studenog 2018. godine u KD Vatroslav Lisinski osvojila 1. mjesto u kategoriji mješovitih pjevačkih zborova, zlatnu plaketu i time titulu pobjednika pjevačkog natjecanja.