ZELENI ZAGREB:
UNIC Gradski laboratoriji 2021/22: Zeleni Zagreb

Nakon uspješnog prvog ciklusa gradskih laboratorija 2021. pod nazivom Otporan Zagreb, pozivamo vas u drugi ciklus koji će se u 2021. i 2022. godine baviti vizijom Zagreba kao ZELENOG ZAGREBA.

Zelena perspektiva u razvoju gradova i društava snažno je podržana od strane brojnih međunarodnih organizacija, a Europski zeleni plan mapira zeleni put kao strateški put Europske unije u narednim desetljećima. U okviru prethodnog ciklusa gradskih laboratorija otvorili smo važne teme koje ponovno želimo donijeti u fizički i virtualni prostor gradskog laboratorija, a zelene teme dovesti u vezu sa položajem ranjivih društvenih skupina koje se suočavaju sa nejednakostima u pristupu održivim resursima.

U kojoj mjeri su građani izloženi rizicima poput toplinskih otoka, poplavama ili potresima?
Koji rizici su mogući za siromašne građane u daljnjem procesu obnove nakon razornih potresa?
U kojoj mjeri starije osobe i druge deprivirane skupine mogu podmiriti troškove stanovanja i osigurati pristup energentima čija cijena raste?
Kako odgovoriti na probleme u pristupu kvalitetnoj prehrani za sve građane te koje su posljedice masovne proizvodnje hrane u velikim institucijama?
Mogu li građani jednako koristiti blagodati zagrebačkih zelenih površina i što može biti bolje?

Na ova i brojna druga pitanja nastojati ćemo odgovoriti u predstojećim gradskim laboratorijima. Gradski laboratorij otvoren je svim članovima akademske i društvene zajednice, uključujući studente, nastavnike, zaposlenike Sveučilišta, znanstvenike, predstavnike građana i medija, predstavnike gradske samouprave i lokalne vlasti, stručnjake iz javnog, privatnog ili civilnog sektora.

Ovim putem Vas pozivamo da sudjelujete u radu drugog ciklusa gradskog laboratorija, i to u sekciji/sekcijama prema vlastitom izboru. Sve sekcije biti će održane putem online platformi, a poveznicu ćete dobiti nakon što napravite prijavu putem kratkog obrasca.


I. EKOLOŠKI RIZICI I PRIRODNE KATASTROFE IZ PERSPEKTIVE RANJIVIH SKUPINA

Termin: UTORAK 09 .11. 2021. OD 12 DO 14 SATI

 

II. GLAD I PRISTUP HRANI

Termin: UTORAK 09.11.2021. OD 15 DO 17 SATI

 

III. STANOVANJE I ENERGETSKO SIROMAŠTVO

Termin: SRIJEDA 10.11.2021. OD 13 DO 15 SATI

 

IV. MOBILNOST I PRISTUP ZELENIM POVRŠINAMA

Termin: SRIJEDA 10.11.2021. OD 15 DO 17 SATI

 

Molimo Vas da prijavu izvršite najkasnije do 05.11.2021. putem obrasca https://forms.gle/WSUqBNovVxRn2jQ67

Za sva dodatna pitanja slobodno se javite voditeljima gradskih laboratorija, prof.dr.sc. Ninu Žganecu nzganec@pravo.hr ili izv.prof.dr.sc. Ani Opačić na ana.opacic@pravo.hr.

 

VIŠE O UNIC PROJEKTU:
https://www.unic.eu/en

Projekt UNIC Europskog sveučilišta postindustrijskih gradova koji se od 2020. godine provodi u suradnji 8 europskih sveučilišta kao jednu od svojih važnih komponenti ima pokretanje gradskih laboratorija. Cilj UNIC saveza je omogućiti stvaranje novog europskog sveučilišta, u okviru Europskog obrazovnog prostora, koje će omogućiti bitno povećanje mobilnosti i uključenosti studenata te pridonijeti stvaranju oglednog modela uključive edukacije usmjerene na rješavanje problema postindustrijskih gradova i sve raznolikijeg europskog društva. Uz Sveučilište u Zagrebu, UNIC savez čine Sveučilište Deusto u Bilbaou (Španjolska), Sveučilište Ruhr u Bochumu (Njemačka), Koç sveučilište u Istanbulu (Turska), Erasmus sveučilište u Rotterdamu (Nizozemska), Sveučilište u Corku (Irska), Sveučilište u Liègeu (Belgija) i Sveučilište u Oulu (Finska). Savezu osam europskih sveučilišta, među kojima je i Sveučilište u Zagrebu, odijeljena je inicijalna potpora za razvoj Europskoga sveučilišta postindustrijskih gradova – UNIC, u okviru poziva European Universities.

VIŠE O GRADSKIM LABORATORIJIMA:
https://www.youtube.com/watch?v=G8dGwYz2vF0&t=72s


Letak