Kako pripremiti ispit: Studentska perspektiva

Posve iskreno, meni, ovako, iz studentske perspektive, doista ne postoji teža stvar od pripremanja ispita. Sad kad sam vam to rekla, jasno vam je da bi moj odgovor na pitanje iz naslova, bez uvijanja glasio- teško!

O GPP-u ste, by the way, već i čuli puno, znate da je jako težak, da se u doba naših starih, umjesto diplomirao često govorilo " trivirao" (Triva - autor knjige iz građanskog procesnog prava i dugogodišnji profesor na ovom fakultetu, danas u mirovini), što to bi vam, eto, već na početku mogla biti dobra motivacija. Naime, kad položite gpp, ako ste imali bilo kakvih sumnji u pogledu vaše sposobnosti za studiranje, te se sumnje posve opravdano možete zauvijek riješiti. No da pobjegnemo uvodu, vratimo se na već spomenuto pitanje iz naslova.

Evo kako položiti ispit!

1. Treba li reći da vam treba odgovarajuća literatura? - Knjiga građansko parnično procesno pravo autora prof. Trive, prof. Belajeca i prof. Dike, te Zakon o parničnom postupku autora prof. Trive i prof. Dike.

2. Imate literaturu, ali nemate volju? Gadno. Ako druge stvari ne pale, vjerujte informaciji iz prve ruke; sa ispitom iz gpp-a u indeksu nijedan stariji kolega neće više ispod oka gledati na vaše studiranje!

3. Krenite na predavanja, a seminar obavezno pokušajte upisati. Ne vjerujte pričama o nepotrebnosti i nesvrhovitosti predavanja. Predavanja iz gpp-a zanimljiva su i dobra. Ukoliko postoje stvari koje vam nisu sasvim jasne, iskoristite svoje studentsko pravo na konzultacije.

4. Napravite provizorni plan. Izračunajte dane do ispita i razdijelite ispitnu građu po njima, u što svakako uračunajte dovoljno dana za ponavljanje.

5. Učenje. O ovom je dijelu dosta nezahvalno davati savjete, jer na trećoj godini svi manje, više, imamo već usvojene načine rada; no ipak, par dobronamjernih smjernica. Budući da je knjiga pisana davno, u njoj i dan danas postoje obrađeni, određeni danas više ne postojeći instituti, a kako bi ih uspješno znali eliminirati, bilo bi pametno za početak par puta prijeći aktualni zakon. On vas najbolje i najbrže vodi kroz opsežnu građu gpp-a. Nakon toga spremni ste za iščitavanje knjige. Svako procesno pravo je matematika, u njemu postoji mnogo međusobno povezanih i ovisnih informacija, stoga je puko štrebanje posve krivi princip učenja. Zato i predlažemo to isčitavanje knjige, jer kad napokon krenete u finale, dakle, u memoriranje svih podataka, već podosta poznata građa, uvelike će vam olakšati finalno učenje.

6. Kako se ispit sastoji od pismenog i usmenog dijela, za spremanje pismenog dijela obavezno se služite starim pismenim ispitima, čije primjerke imate na našim stranicama.

7. Bilješke će vam također olakšati posao spremanja ispita. Podjela, vrsta, načela... doista ima jako, jako puno, pa ih je dobro istaknuti, izdvojiti ili u knjizi, ili u vidu posebno vođenih bilježaka.

8. Ponavljanje: Repetitio est mater studiorum, i nemojte to podcijeniti! Hrpa sličnih informacija lako se pomiješa, a to možete pobijediti samo uz mnogo ponavljanja. I kad pomislite da ste si ostavili dovoljno vremena, odvojite par dana. Pametnije se podcijeniti kod učenja gpp-a, nego precijeniti svoju memoriju.

9. I na kraju jedan savjet iskušan na vlastitoj koži. Ako na seminaru, na predavanju ili otprije znate nekoga s kim solidno funkcionirate, bilo bi pametno ponavljanje činiti u paru. Na taj način ne samo da dopunjujete praznine u svom znanju, već i ispravljate pogrešno shvaćene informacije, te svoje znanje reproducirate pred nekim manje "opasnim" od profesora, ali ipak objektivnim slušačem!

10. Čestitamo na položenom ispitu!

Autorice: Janja Marijan & Maja Draženović