JEAN MONNET SEMINAR "EU LAW & GENDER":
Jean Monnet Module "EU Law & Gender"

 

 


 

JEAN MONNET MODULE

EU LAW & GENDER: MAKING EQUALITY EFFECTIVE

 


Obavijesti
Voditeljica Jean Monnet modula
Izv. prof. dr. sc. Snježana Vasiljević, M. Phil (Cambridge),   je izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U srpnju 2019., Vlada RH ju je izabrala za  ad hoc  sutkinju pri Europskom sudu za ljudska prava. Diplomirala je ( summa cum laude)  i doktorirala na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je četiri Dekanove te Rektorove nagrade, a kao studentica bila je stipendistica Zaklade Zlatko Crnić, Ministarstva znanosti i tehnologije te Sveučilišta u Zagrebu.  Magistrirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta Cambridge, Darwin koledž kao Chevenig stipendist britanske vlade. Dobitnica je nagrade Američke odvjetničke komore za najbolji rad u području spolne diskriminacije. Specijalizirala se na London School of Economics and Political Science, Faculty of Law, University of Liverpool, Johannes Koepler Univarsität Linz. Kao gostujuća istraživačica sudjelovala je u istraživanjima i nastavi na Columbia University, Law School, New York (2008. kao stipendistica američke vlade - JFDP program te 2012.) te University of California Los Angeles, School of Law (2014.). Uključena je u rad Agencije za temeljna prava EU, Akademije za europsko pravo u Trieru te Vijeće Europe kao nacionalna stručnjakinja.
Nova knjiga "Temeljna prava i...
Sveučilišni udžbenik u koautorstvu s prof.dr.sc. Mariom Vinkovićem je u prodaji! Knjiga ima status sveučilišnog udžbenika i koristi se kao nastavna literatura na Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu J.J. Strossmayer u Osijeku. Knjiga je namijenjena studentima, pravnicima, sucima, odvjetnicima i svima onima koji se u svom radu ili životu bave temama zaštite ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije. * * * * * *     Proud to announce that a new book "Temeljna prava i zabrana diskriminacije u praksi europskih i nacionalnih sudova" (coauthored with Mario Vinković) is published! This book is a final outcome of the Jean Monnet Module "EU Law & Gender: Making Equality Effective."
EU Law & Gender eClinic
A story of a successful lobbying action “EU Law & Gender eClinic” is a initiative awarded by the Good Lobby Awards 2018 Academic of the Year Runner-Up , delivered as an outcome of activities introduced by the Jean Monnet Module “EU Law & Gender: Making Equality Effective” (2016-2019), at the Faculty of Law, University of Zagreb.   More info at:  https://sites.google.com/pravo.hr/eulawandgenderclinic/  
Jean Monnet eSeminar "EU Law...
Ovdje ćete naći sve informacije o seminaru, temama o kojima ćemo razgovarati, gostujućim predavačima i načinima ispunjenja seminarske obveze.    Prvi susret je u ponedjeljak 11. ožujka 2019. u 12.00, Ćirilometodska 4, dvorana 7.    Izv.prof.dr. Snježana Vasiljević
eKnjiga "Diskriminacija i...
  U prilogu repozitorija je elektronski udžbenik s materijalima iz područja diskriminacije i temeljnih prava u EU koji služi kao nastavni i edukacijski materijal za izobrazbu, nastavu i pripremu seminara i ispita.
Poziv na tribinu "Ravnopravnost...
Poštovani,   pozivamo  Vas na tribinu  “Ravnopravnost spolova u zakonima i praksi”  koja će se održati 27. rujna 2018. u 15.00 na Pravnom fakultetu u Zagrebu, TRH 3, u dvorani 3. Gošće tribine su Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda u Zagrebu i Iris Gović Penić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu.  Tribina se održava u organizaciji Erasmus + Jean Monnet modula Pravnog fakulteta u Zagrebu- Katedre za europsko javno pravo u suradnji s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova i ELSA-e Zagreb.                                                                                        Voditeljica tribine:                                                                         Izv. prof. dr. Snježana Vasiljević
Radionica "Diskriminacija na...
Radionica sa gostujućim predavačem, Prof. dr. Mario Vinković, redoviti profesor Pravnog fakulteta J.J. Strossmayer u Osijeku, na temu "Diskriminacija na temelju invaliditeta i HIV statusa". 
Radionica "Nasilje nad...
Dr. Ivana Radačić, članice Radne skupine UN-a o diskriminaciji žena u zakonima i praksi, sudjelovala je u radionici na temu "Nasilje nad ženama". 
EU Law & Gender Workshop sa...
EU Law & Gender Workshop:   1. Mirela Holy, VERN: Žene i politika  2. Tanja Slišković, Ekonomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu: Žena i tržište rada 3. Snježana Vasiljević, Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu: Rodni stereotipi i nasilje
Radionica "Djelovanje Pučke...
Tena Šimonović Einwalter, zamjenica Pučke pravobraniteljice, sudjelovala je u radionici 7. svibnja 2018. na Pravnom fakultetu u Zagrebu pod nazivom "Djelovanje Pučke pravobraniteljice u suzbijanju rasne/etničke i višestruke diskriminacije i promicanju jednakosti". 
Radionica "Zakon o...
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić održala je izlaganje za studente i studentice Pravnog fakulteta koji sudjeluju u predavanjima u okviru Jean Monnet modula „Pravo EU, rod i ravnopravnost“. Pravobraniteljica je studente/ice upoznala s ovlastima i nadležnostima neovisne institucije Pravobraniteljice, najnovijom statistikom predmeta po kojima postupa, sa zakonodavnim okvirom Zakona o ravnopravnosti spolova te institucionalnim mehanizmima za provedbu zakonskih odredbi i nacionalnih politika. Objasnila je da ravnopravnost spolova nije „žensko pitanje”, ali da se o ženama govori više zbog nepovoljnijeg položaja u kojem se nalaze u brojnim područjima u odnosu na muškarce te dala presjek njihovog statusa na tržištu rada. Navela je i primjere iz prakse iz kojih je vidljiva diskriminacija muškaraca temeljem spola. Govorila je o rezultatima istraživanja među mladima o percepciji i iskustvima partnerskog nasilja te o stereotipima u medijima. Spomenula je i rezultate istraživanja o neravnopravnoj podjeli poslova u kućanstvu između žena i muškaraca te reakcije mladih na predstavu „Što čekamo“, a prikazana je i kratka verzija dokumentarnog filma "Ravnopravnost" – aktivnosti provedene u sklopu završenog EU projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti žena i muškaraca: usklađivanje privatnog i poslovnog života“ kojeg je Pravobraniteljica bila nositeljica. Nakon izlaganja pravobraniteljica je odgovarala na pitanja studenata i studentica vezana uz problematiku ravnopravnosti spolova. http://www.prs.hr/index.php/suradnja/druge-suradnje/2408-pravobraniteljica-izlagala-studentima-i-studenticama-pravnog-fakulteta
Pozivnica na tribinu "Žene i...
Poziv svim zainteresiranim studentima! 
EU Law & Gender Research
Ana-Maria Sunko, mag.iur.   was qualified to start her research on gender-balanced boards in the lights of the proposed Women's on Board Directive and their regulation in 2017 under the supervision of Professor Snjezana Vasiljevic. Her paper was awarded a Dean’s award in July 2017. The joint research is published in the Croatian Yearbook of European Law & Policy under the title “EU Law & Gender-Balanced Boards: Making Equality Effective”. Ana-Maria is one of the students who completed her traineeship at the Office of the Ombudsperson for Gender Equality. She was the top student in the “EU Law & Gender” course.
Welcome to the 2nd year of the Jean Monnet Module "EU Law & Gender: Making Equality Effective"   Uvodni susret  održat će se u srijedu,  7.3. 2018. u 16:00 sati, TRH 14, dvorana II.    Prvo predavanje održat će se u ponedjeljak 12. ožujka u 17h, Ćirilometodska 4, dvorana / (2.kat).    Pridružite se našoj Facebook grupi pod nazivom EUROD   Facebook EUROD    
Radionica 16. svibnja 2017....
16. svibnja 2017. u 17h, Trg m Tita 14, dvorana 4, radionica pod nazivom   "Suzbijanje diskriminacije na temelju seksualne orijentacije"   u kojoj će sudjelovati Ivan Novosel, programski direktor Kuće ljudskih prava. Ivan Novosel trenutačno radi kao programski direktor u Kući ljudskih prava Zagreb te je član Upravnog odbora Zagrbe Pridea. Magistrirao je ljudska prava na CEU-u i politologiju na FPZG-u.
Radionica 2. svibnja 2017....
2. svibnja 2017. u 17.00 radionica pod nazivom     " (Anti)diskriminacija u radnim odnosima kroz sudsku praksu "     u kojoj će sudjelovati Iris Gović Penić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu u okviru Jean Monnet Module Erasmus + seminara «Pravo EU i rodna ravnopravnost» na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Trg m. Tita 14, Dvorana IV, 1.kat.   Iris Gović Penić autorica je većeg broja stručnih i znanstvenih radova iz područja radnog, građanskog procesnog i ovršnog prava, te koautorica većeg broja knjiga te komentara Zakona o radu. Sudjeluje kao autorica obrazovnih materijala, te voditeljica radionica u organizaciji Pravosudne akademije.
Radionica "Međunarodni okvir za...
18. travnja 2017. u radionici pod nazivom   "Međunarodni okvir za zaštitu ljudskih prava žena: uloga UN Posebne izvjestiteljice za nasilje nad ženama"   sudjelovat će dr. Dubravka Šimonović, Posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama u okviru Jean Monnet Module Erasmus + seminara «Pravo EU i rodna ravnopravnost». Predavanje će se održati na Pravnom fakultetu u Zagrebu u 17.00, Trg m. Tita 14, Dvorana IV, 1.kat.
Radionica "Ravnopravnost spolova...
28. ožujka 2017. u radionici "Ravnopravnost spolova u Hrvatskoj", sudjelovat će Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Pravni fakultet u Zagrebu, 17.oo, Trg Maršala Tita 14, dvorana IV, 1. kat.    Na čelu neovisnog tijela za suzbijanje diskriminacije u području ravnopravnosti spolova nalazi se  Višnja Ljubičić, dipl.iur.  koju je na mjesto  pravobraniteljice za ravnopravnost spolova  imenovao Hrvatski sabor 28. listopada 2011. godine.
Radionica "Rodno uvjetovana...
11. travnja 2017. u radionici pod nazivom   Rodno uvjetovana evolucija antidiskriminacijskih jamstava Europske unije   sudjelovat će dr. Goran Selanec, zamjenik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u okviru Jean Monnet Module Erasmus + seminara «Pravo EU i rodna ravnopravnost». Radionica će se održati na Pravnom fakultetu u Zagrebu u 17.00, Trg m. Tita 14, Dvorana IV, 1.kat.      
Literatura (optional)
Za one koji žele znati više o diskriminaciji ravnopravnosti spolova!
Forum
Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.
Repozitorij